شیرهای هیدرولیک
به طور کلی درهرنوع سیستم و مدارهیدرولیکی اصلی ترین بخش شیرهای هیدرولیکی میباشند. وظیفه اصلی این نوع شیر ها تنظیم مقدار جریان سیستم هیدرولیک است در اصل شیرهای هیدرولیک به عنوان واحد کنترل و فرمان سیستمهای هیدرولیکی میباشند.
نحوه کار انواع شیر هیدرولیکی
شیر برقی هیدرولیکی دارای یک هسته فرومغناطیسی است که قابلیت جابجایی داشته و بسیار شبیه سیمپیچ به دو صورت ac و dc عمل میکند.
کارکرد این شیر به حرکت همین هسته بستگی دارد. در واقع با وارد شدن جریان توسط بوبین یا سلونوئید، یک میدان مغناطیسی ایجاد میشود که در اثر آن، هسته فرومغناطیسی شروع به حرکت میکند. به همین دلیل بوبین یا سلونوئید به عنوان مهمترین بخش شیر برقی شناخته میشود و وظیفه باز و بسته کردن ورودیهای شیر هیدرولیک را دارد.
سلونوئید دارای ساختاری ساده متشکل از قاب فولادی، سیمپیچ و سنبه است. علت فولادی بودن قاب این است که در هنگام وارد شدن جریان برق به سیمپیچ، خاصیت آهنربایی ایجاد شده و سنبه سلونوئید به سمت قاب جذب شود.
انواع شیر هیدرولیک از نوع عملکرد
- شیر هیدرولیک کنترل جهت
دسته اول از شیرهای هیدرولیک، شیر کنترل جهت است. این شیرها به منظور مدیریت بر جهت عبور سیال مورد استفاده قرار میگیرند و تعیین کننده مسیر عبور جریان سیال در مدار هستند. برای مثال میتوانند جهت حرکت یک سیلندر یا موتور هیدرولیکی را تعیین کنند. این شیرها با توجه به وظایف خود به انواع یکطرفه، دوراهه، چند راهه و غیره تقسیم بندی میشوند. نامگذاری شیرهای کنترل جهت طبق تعداد موقعیت و دهانههای شیر انجام میشود و این نامگذاری به این ترتیب است که ابتدا تعداد دهانهها و سپس تعداد موقعیتها بیان میشود.
- شیر کنترل فشار
دسته دوم از شیرهای هیدرولیک، شیر کنترل فشار است. این گروه از شیرهای هیدرولیک، سیستم را در برابر تغییرات ناگهانی فشار حفاظت میکند. تغییرات ناگهانی به وجود آمده در اثر عوامل متعددی مانند کاهش میزان دبی یا افزایش ناخواسته آن، به دلیل باز و بسته شدن شیر به وجود میآید. تغییرات ناگهانی به وجود آمده در سیستم میتواند تغییرات آنی حتی تا ۴ برابر فشار نرمال را در سیستم ایجاد کند. از آنجایی که افزایش فشار بیشتر از حد معین میتواند آسیبهای جدی به شیر هیدرولیکی بزند، لزوم استفاد از شیر کنترل فشار توجیه میشود. در یک سیستم هیدرولیک توان خروجی وابسته به فشار و جریان سیال است؛ بنابراین برای دستیابی به اهداف مورد نظر هنگام طراحی مدار، باید موارد زیر معین گردند:
- فشار سیستم
- پارامترهای هندسی و اندازههای مربوط به شیرها
- مقدار دبی سیستم
کاربرد شیرهای هیدرولیک کنترل فشار
- شیر اطمینان ساده: حفاظت از خطوط لوله و تجهیزات هیدرولیک در برابر افزایش ناگهانی فشار
- شیر اطمینان ترکیبی: همانند شیر ساده عمل کرده اما امکان دسترسی به سطح فشار را دارد
- شیر کاهنده فشار: بدون تجه به میزان فشار ورودی، باعث کاهش فشار خروجی سیستم میشود
- شیر بی بار کننده: تخلیه جریان خروجی از پمپ با فشار صفر
- شیر متعادل کننده: مقاومت در برابر جهت عبور جریان و تغییر آن
- شیر ترتیبی: هدایت جریان در مسیرهای مختلف با ترتیبی خاص
- سوئیچ فشاری: این شیرها کاهش و افزایش فشار در سیالات را کنترل میکنند
- شیرهای کنترل جریان
دسته سوم از شیرهای هیدرولیک، شیر کنترل جریان است. از شیرهای کنترل جریان جهت تنظیم سرعت سیلندرها و موتورهای هیدرولیکی به وسیله ی تغییر میزان دبی ورودی یا خروجی آنها استفاده میشود. ابزار اصلی برای این کنترل تغییر سطح عبور جریان در گلوگاه است.
لازم به ذکر است که درصورت عملکرد همزمان شیرهای کنترل جریان و کنترل فشار است که می توان بر اندازهی دبی تاثیر گذاشت. یک شیر کنترل جریان قادر است با تنظیم دبی سیال، سرعت حرکت عملگرها را تحت کنترل قرار دهد.
تقسیم بندی شیر هیدرولیک به دو شکل زیر انجام میشود.
- بدون سیستم جبرانکننده فشار: این شیرهای زمانی کاربرد دارند که فشار سیستم ثابت است و نیازی به تغییر سرعت نیست.
- همراه با سیستم جبرانکننده فشار: این شیرها در اثر تغییر فشار، به شکل اتوماتیک تنظیم میشوند و از افت فشار جلوگیری میکنند. در نتیجه میزان جریان عبوری از آنها همیشه ثابت است.
بدون دیدگاه