جک هیدرولیک چیست؟

جک هیدرولیک (به انگلیسی: Hydraulic ram) در واقع  دستگاهی استوانه ای شکل می باشد که در آن نیرویی با فشار بر روغن موجود در یک استوانه وارد می‌شود. این نیرو باعث می‌شود روغن غیر قابل تراکم به استوانه بزرگ تر انتقال پیدا کند. روغن به پیستون استوانه فشار وارد می کند و باعث بلند شدن بار روی استوانه (مثلا ماشین) می‌شود. مکانیزم کار ماشین های جرثقیل، و غیره نیز به همین ترتیب می‌باشد که در عین سادگی، کار مفید زیادی با بازده بالا صورت می گیرد.
در بنای جک هیدرولیک از این الگوریتم استفاده می‌شود که روغن تقریبا تراکم ناپذیر است و نیرویی که به روغن وارد می شود را منتقل می‌کند. فشار وارد بر پیستون کوچک، عینا به پیستون بزرگ منتقل می‌شود و آنرا به طرف بالا هدایت میکند.

در جک هیدرولیک دسته جک به عنوان اهرمی از نوع ثانویه است که خاصیتی مکانیکی منحصر بخودش را دارد این دسته خاصیت افزایش نیروی محرک را بر عهده دارد.نیرویی مفید از این دسته وارد جک هیدرولیک می شود که جک هم این نیرو را زیادتر می کند.خود این عمل سبب برابری خاصیت مکانیکی تمام دستگاه با خاصیت مکانیکی این 2 بخش می گردد.

جک هیدرولیکی

 

طرز کار جک هیدرولیک

در جک‌های هیدرولیکی از  مایع سیال (روغن) برای انتقال دهنده نیرو استفاده می‌شود. مایعات دارای تراکم‌پذیری بسیار کمی هستند برای همین سرعت جک‌های هیدرولیکی قابل کنترل است و از طرفی دارای قدرت بالایی هستند.

قسمتی از جک که وزن قطعی بر آن سوار است (سطح مقطع) و به آن فشار وارد می‌کند دارای سطح مقطع بالایی است و قسمتی از جک که باید با تلمبه زدن روغن را به حرکت در آورد، دارای سطح مقطع کمی است. به همین دلیل برای سطح مقطع زیاد نیروی زیادی لازم است و برای سطح مقطع کم نیز نیروی کمی نیاز خواهد بود.
این بدان معنی است که متناسب با توان انسان، با یک نیروی کم را به یک سطح مقطع کم  میتوان  به یک نیروی زیاد در سطح مقطع بزرگ، غلبه کنیم.

کاربرد جک های هیدرولیکی

 انواع جک هیدرولیک در صنایع مختلف کاربردهای فراوانی دارند:

شاید بتوان گفت هرجایی که در صنعت خودروسازی نیاز به ارتفاع گرفتن و بلند کردن اجسام نیاز باشد، ردپایی از جک روغنی را می‎توان دید. لیفتراک‌ها، ماشین‌آلات و تجهیزات راهسازی، معدن و کشاورزی، کمپرسی‌ها، بالابرها  و  آسانسورها، صنایع حفاری، معماری، برج‎سازی پالایشگاه‌ها … همگی به نوعی در با اهداف مختلف، از این سیستم استفاده می‎کنند.

مزیت استفاده از جک های هیدرولیکی

1-   طراحی ساده و استفاده آسان

2-   نیاز به فضای کم برای عملکرد

3-   بهترین ابزار برای جابه جایی اجسام سنگین و فوق سنگین

4-   وزن سبک نسبت به سایر جک ها

معایب استفاده از جک های هیدرولیکی

جک هیدرولیکی با همه مزایایی که دارد، معایبی نیز خواهد داشت. از جمله آنها می‎توان به موارد زیر اشاره کرد:

گاهی اوقات ممکن است با وجود حرکت پدال، جسم مورد نظر به اندازه کافی ارتفاع نگرفته و بلند نشود. در این حالت احتمالا بازوی جک به انتها نمی‎رسد. زمانی با این مشکل مواجه می‎شوید که جک دچار کمبود روغن شده است. برای حل این مشکل کافی است میزان روغن آن را تنظیم کنید.

گاهی اوقات نیز جک به اندازه کافی جسم مورد نظر را بالا می‎برد، اما توانایی نگه داشتن آن را در ارتفاع ندارد. این مشکل به دلایل مختلف بروز خواهد کرد. در مرحله اول احتمال دارد، روغن به آلودگی دچار شده باشد و یا ممکن است پیچ خلاص به درستی تا انتها بسته نشده باشد. نشتی و خرابی آب بند‌ها نیز می‎توانند باعث ایجاد این مشکل شوند.

این امکان وجود دارد که میله جک به سختی بالا و پایین برود. این امر می‎تواند به دلیل خرابی و نقص عملکرد میله اصلی باشد. روغن نامناسب، خرابی تلمبه جک، نقص کاسه نمد و آب‌بندها از دیگر دلایلی است که می‌تواند باعث بروز این مشکل شوند.
برخی مواقع نیز جک نرم و یکنواخت بالا و پایین نمی‎رود. در این حالت اصطلاحا می‎شنویید که جک حرکتی اسفنجی دارد. در این شرایط احتمالا در روغن هوا وجود دارد.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *